Grundskyldsændringer i 2024 – Hvad du som boligejer bør vide
2024 bringer flere ændringer i grundskylden, og det er vigtigt for dig som boligejer at være opmærksom på dem. En af de markante ændringer er, at ny indefrosset grundskyld vil blive pålagt renter, hvilket potentielt kan påvirke din økonomi.

Grundskyld og ejendomsværdiskat – Hvad betyder det?

Hvis du har helt styr på hvad grundskyld, ejendomsskat og grundskat dækker over, så kan du blot hoppe til bunden af denne artikel, hvor du kan se hvordan du let håndterer ændringerne på Skat.dk. Er du ikke helt skarp på termerne, så læs blot videre.

Grundskylden udgør en skat, der pålægges værdien af din grund. Den kaldes også ejendomsskat eller grundskat. Ejendomsværdiskatten beregnes som en procentdel af din samlede ejendoms værdi, inklusive hus og grund.

Indefrosset grundskyld og ejendomsværdiskat fungerer i virkeligheden som et lån fra staten, der dækker en eventuel stigning i ejendomsskatten eller ejendomsværdiskatten. Bemærk, at det ikke omfatter hele beløbet af grundskylden eller ejendomsværdiskatten, men kun de potentielle stigninger.

Ændringer der kan koste dig dyrt

Indefrosset grundskyld har hidtil været rente- og gebyrfrit. Men fra 2024 vil renter på 3,57 procent blive tilskrevet ifølge tal fra Vurderingsstyrelsen. Boligejere, der har indefrosset grundskyld, vil automatisk overgå til den nye ordning, medmindre de aktivt vælger at framelde sig ordningen.

Det kan dog være en jungle at navigere i ændringerne, og mange boligejere er slet ikke klar over, at de nu skal træffe et aktivt valg.

"Som boligejer er det afgørende at forstå grundskyldsændringerne i 2024 – det handler om at bevare kontrol over sin økonomi," siger Kim Hougaard, ejendomsmægler hos Estaldo.com.

Manglende viden om indefrysningen

En spørgeskemaundersøgelse fra 2021 viste, at fire ud af ti boligejere aldrig havde hørt om indefrysningsordningen. Dette indikerer et generelt kommunikationsproblem omkring denne komplekse ordning.

"Indefrysning af grundskyld virker komplekst og uoverskueligt, hvilket desværre holder mange boligejere tilbage fra at forstå konsekvenserne. Det er afgørende, at boligejere vågner op og tager kontrol over deres situation for at undgå uforudsete økonomiske overraskelser." Kim Hougaard, Ejendomsmægler hos Estaldo.com

Ændringer i formueopgørelsen

Fra 2024 vil indefrosset grundskyld ikke længere blive fratrukket i formueopgørelsen, hvilket kan påvirke pensionisters muligheder for ældrecheck og helbredstillæg negativt.

Det er afgørende at være informeret om disse ændringer for at undgå eventuelle økonomiske konsekvenser i det kommende år. Sørg for at tjekke din situation og træffe de nødvendige beslutninger for at sikre din økonomiske stabilitet som boligejer.

Skal jeg betale indefrossen grundskyld?

At fravælge ordningen og anvende de overskydende midler på din konto til at betale den indefrosne grundskyld kan være en økonomisk fordelagtig beslutning, især hvis disse midler er påvirket af negativ rente. Ved at gøre dette kan du potentielt undgå de omkostninger, der følger med at have penge stående til negativ rente, og samtidig opnå en større psykologisk ro.

Mange boligejere oplever ubehag ved tanken om at være i gæld til kommunen, og ved at indfri denne gæld hurtigst muligt kan du fjerne bekymringerne forbundet med gælden.

Vælger du i stedet at fortsætte med ordningen, bliver det samlede beløb først opkrævet, når din bolig sælges.

Sådan håndterer du ændringerne

Boligejere, der ikke ønsker den nye indefrysningsordning, kan ændre det i deres forskudsopgørelse på skat.dk under punktet ”Eksisterende ejendomme og grunde”.

Sådan til- eller fravælger du indefrysningslån:

  • Log ind på din forskudsopgørelse for 2024 (skat.dk)
  • Rul ned til "Eksisterende ejendomme og grunde", og tryk på ejendommen
  • Tryk på "Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat”
  • Vælg ”ja” eller ”nej” i feltet: "Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger?"
  • Tryk på "Registrer" nederst på siden
  • Tryk på "Beregn"
  • Tryk på "Godkend"
Du kan læse mere hos Vurderingsstyrelsen her

Overvejer du at sælge din bolig? 🏡

Du får din egen personlige ejendomsmægler, som følger sagen fra start til slut. Derfor skal du ikke tænke på forhandling med købere, tungt papirarbejde eller juridiske spidsfindigheder. Læn dig blot trygt tilbage, imens vi sætter din bolig til salg.

Læs mere her:
Kontakt vores ejendomsmæglere