Salg af bolig
25/2/2025

Hvad er et energimærke? Og hvorfor skal min bolig have et?

Et energimærke er lovpligtigt når du skal sælge din bolig. Men uanset om du skal sælge din bolig eller ej, er der faktisk fordele at hente.
Skrevet af
Publiceret
25/2/2025

I det følgende vil vi gennemgå hvad der er op og ned på energimærker, så du kan blive klogere.

Du vil få svar på spørgsmål som:

-         Hvad er et energimærke?

-         Hvordan bliver energimærker udarbejdet?

-         Hvad koster et energimærke?

-         Hvor finder jeg mit energimærke?

-         Er et energimærke lovpligtigt?

-         Hvem skal sørge for energimærke?

-         Hvor længe gælder et energimærke?

-         Kan jeg klage over mit energimærke?

-         Skal jeg energimærke mit sommerhus?

Hvad er et energimærke?

Hvis du nogensinde har stået og skulle handle elektronik eller hårde hvidevarer, så har du nok set noget der ligner boligers energimærker. Det er faktisk fordi, at det sådan set er et meget lignende koncept. Jo grønnere boligens energimærke er, jo mere energieffektiv er den. Dette gør den både miljøvenlig og billig at holde varm og ventileret.

Energieffektivitet

En energimærkning fortæller nemlig lidt om energiforbruget i boligen for at give en idé om dens energieffektivitet. Ved at tjekke en boligs energimærkning, får du en bedre idé om, hvor energiøkonomisk huset er, og derfor hvad det koster at holde huset varmt og ventileret.

Med en god energimærkning af boligen, kan man derfor regne med relativt lavere omkostninger i el og varme, sammenlignet med boliger der får en dårligere ’karakter’.

Overblik over forbedringsmuligheder

Derudover viser et energimærke faktisk også, hvad man som ejer af boligen kan gøre for at forbedre den energimæssigt. Det vil sige, at du får mere konkret info omkring, hvilke forbedringer der ville være rentable for dig som boligejer på sigt at få udført.

Dette kan være vinduer, døre, facader, gulve, kældre mm. der på den ene eller anden måde kan forbedre boligens energieffektivitet.

For eksempel kan du få at vide, hvor meget du cirka vil spare på energiregningen hvert år, hvis du skiftede dine gamle vinduer ud. Udover den miljømæssige forbedring, kan du så udregne hvor mange år det vil tage at tjene den investering hjem igen.

Nye vinduer i dette tilfælde betyder også en bedre præsentation af boligen når du en dag skal sælge den. En grønnere energimærkning pynter også, når interesserede købere undersøger din bolig.

Hvordan bliver et energimærke udarbejdet?

Energimærker bliver udarbejdet af energikonsulenter. Disse konsulenter kan findes i cirka 250 forskellige virksomheder i Danmark, som arbejder med huseftersyn og lignende services. Med en hurtig Google søgning, kan du rimelig nemt finde de bedste tilbud i dit lokalområde.

Energistyrelsen har fastlagt retningslinjer for, hvad energimærkningsrapporten skal indeholde. Derfor kan du nemt sammenligne rapporter fra forskellige boliger.

Når du har booket en energikonsulent, kommer vedkommende bankende på din dør og gennemgår alt i ejendommen der er relevant for rapporten. Når rapporten er udarbejdet, får du den typisk tilsendt et par dage efter konsulenten har været på besøg.

Energimærkningen foregår altså rent praktisk lidt ligesom tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten. Er du ikke helt ajourført på tilstandsrapporten eller elrapporten endnu? Så har vi heldigvis også skrevet om dem. Du kan tilgå artiklerne ved at klikke på dem.

Energimærkningen beregnes ud fra nogle standardbetingelser. Derfor kan du ikke regne med det præcise beløb på omkostningerne. Hvis du for eksempel foretrækker en indendørs temperatur på 24 grader og ikke har alle radiatorer på samme værdi, så skal du på trods af energimærkningen, regne med en større varmeregning end en beboer i samme bolig der holder temperaturen på 21 grader der er god til at holde alle radiatorer på ’2’.

Energimærkninger skal du derfor hellere se som et værktøj til sammenligning af de forskellige boliger du er interesseret i, når du skal købe ny bolig, og ikke en absolut beregning på, hvordan din varmeregning kommer til at se ud.

Hvad med energimærkning af ejerlejligheder?

Hvis du står og skal sælge en ejerlejlighed, er det som regel ejerforeningen der er ansvarlig for udarbejdelse af energimærkning. Derfor sparer du altså denne udgift medmindre andet er aftalt med din ejerforening.

Er du i tvivl om, hvad en energimærkning vil koste for din bolig? Så tøv ikke med at kontakte os.

Hvad med energimærkning af sommerhuse?

Når du skal sælge dit sommerhus, er det ikke lovpligtigt at den har energimærkning ligesom med dit hus. Energimærkning i forbindelse med sommerhuse er derfor udelukkende hvis du gerne vil vise hvor miljøvenlig og energieffektivsommerhuset er til potentielle købere.

Derudover, så bliver der ved energimærkning af sommerhuse heller ikke beregnet rentabilitet for energibesparende forslag. Med andre ord får du altså en simplere rapport når du får energimærket dit sommerhus. Den vil ikke indeholde udregninger omkring, hvor meget du kan forvente at spare på energiregningen, hvis du får udført de forbedringer, som energimærkningen anbefaler.

Hvor finder jeg mit energimærke?

Du finder energimærket igennem Energistyrelsens hjemmeside, SparEnergi.dk

Det eneste du skal gøre, er at indtaste adressen du vil se energimærket på.

Er et energimærke lovpligtigt?

Det har siden 1997 været lovpligtigt at alle boliger energimærkes i forbindelse med både salg og udlejning – medmindre bygningen skal nedrives, eller boligen er under 60 kvadratmeter.

Hvem skal sørge for energimærkning?

Ligesom med tilstandsrapport og el-rapport, er det sælger der er ansvarligfor at der bliver udarbejdet et energimærke i forbindelse med boligsalg.

Hvor længe gælder et energimærke?

Før i tiden har energimærker haft en gyldighed på 5 år, og senere 7 år.

I dag gælder et energimærke dog altid i 10 år.

Hvad betyder de forskellige energimærker?

Grunden til at der er tre forskellige mærkninger der hedder ’A’, er fordi der er opstået nye bygningsklasser og lavenergihuse siden ordningen blev etableret i 1998. Ganske enkelt, så er nye boliger blevet endnu mere miljøvenlige end det var muligt i 1998. Det kan man jo som boligejer kun glædesig over.

Jeg synes min energikonsulent har ramt helt ved siden af. Kan jeg klage?

Ja! Det kan du faktisk godt.

Du kan klage over din energimærkningsrapport hvis den er mindre end et år gammel. En klage kan indgives både af ejer, ejerforening (herunder andels- og anpartshaverforening) samt køber eller erhverver af energimærkets ejendom eller lejlighed.

Din klage skal indgives på et specielt skema udarbejdet af Energistyrelsen. Det kan findes på Energistyrelsens klagevejledning. Denne klage skal sendes til det firma, der har udarbejdet energimærkningen.

Opsummering

I denne artikel har vi belyst hvad et energimærke er, hvordan det udarbejdes, og hvad fordelene kan være ved at få udarbejdet et.

Er du klar til at tage springet og sætte din bolig til salg? Så hjælper vi dig gerne med at få den solgt inden du når at sige ’elinstallationsrapport’!

Få en gratis onlinevurdering af din bolig på 30 sekunder
Få uvildig rådgivning til din boligfinansiering